על קפה של בוקר אביבי, בפגישת עבודה עם חברתי, אומרת היא לי לפתע :
"ליאת את עושה כל כך הרבה ואנשים לא יודעים מספיק על-כך.
יש לך מעגלים של לקוחות , קשרים חברתיים ובעיקר את עוסקת בזכויות של נשים בהריון, תחום הקרוב ללבך, מאידך נשים רבות צמאות למידע בנושא זכויותיהן כנשים בהריון ולאחריו, אז יאללה גשי לעבודה וכתבי להן דברי הכוונה ומידע ".
הביס במאפה בקושי נבלע…. אכן כך, בשל כל העיסוקים הרבים לא פיניתי זמן לכתוב ולהסביר לכן יקרות, חברותיי הנשים , אשר פגשו קשיים וחוו סבל במקום עבודתן, בשל רצונן להרחיב את חוג המשפחה.
כותבת אני לכן, אלה, שלצד בחילות הבוקר והרגליים הנפוחות, לצד הצורך בביצוע בדיקות ומעקב….עסוקות גם בהתמודדות מול מעסיקים חסרי הבנה ואכפתיות, שההיריון שלכן מתאים להם כמו יום האתמול ועבורם הריונה של העובדת מהווה בעיה.
מימוש עצמי בעבודה לצד הצורך והרצון להקים משפחה, ולאחריו ההיריון והלידה הינם בין האירועים המשמעותיים ביותר בחייהן של נשים.
בעשורים האחרונים משלבות נשים את הרצון להתפתח בעבודה לצד הקמת משפחה והופכות דרך זו, לדרך חיים.
במקום זה , בו מופר האיזון האובייקטיבי בין נשים בהריון ולאחר לידה לבין שאר אוכלוסיית העובדים, בדיוק במקום זה, אני נכנסת לתמונה באמצעות חוקים ומנגנוני התערבות הידועים לי, על מנת לצמצם את מידת אי השוויון.
לפיטוריה של אישה בהריון ישנן השלכות רבות, בעיקר כלכליות הנובעות מהפסד הכנסה וכן על יכולתה של האישה להשתלב מחדש בשוק העבודה, בעיקר אם הם כרוכים בקונפליקט עם מעסיק נוקשה.
על מנת להגן על נשים בהריון מפני פיטורין, הוכנסו לחוק סעיפים נוספים שנועדו להגן על הנשים. אחד החוקים מאשר הגדלת הפיצויים לאשה בהריון שפוטרה, כאשר סעיף 13א(א) לחוק עבודת נשים קובע, כי במידה ועובדת פוטרה בניגוד לסעיף 9 לחוק עבודת נשים, תשי"א-1951 העובדת תהיה זכאית לפיצויים בסכומים שלא יפחתו מ-150% מהשכר שהיה מגיע להם במהלך התקופה המזכה, אם כי בית הדין, מטעמים מיוחדים שיירשמו, לפסוק פיצויים בסכום אחר שיקבע.
משך התקופה שבה ניתנת "מטריית ההגנה" מפני פיטורין בגלל הריון, מתקיימים במהלך ההריון ועד 45 יום לאחר 12 השבועות של חופשת הלידה, במידה וחופשת הלידה הוארכה, פיטורין יאושרו בהיתר בלבד.
לאחרונה, פסק בית הדין לעבודה בתל אביב פיצוי חריג בגובה 75 אלף שקל לעובדת שהוכיחה שחוסר שביעות הרצון של המנהלת ממנה היה על רקע בחירתה להרות בשנה הראשונה לעבודתה. השיחה בין השתיים תועדה על ידי העובדת, ובהקלטה נשמעת המנהלת אומרת לעובדת כך: "מורה שמתחילה לעבוד באיזשהו מקום או לא יודעת, לא משנה. מתחילה לעבוד ומיד אחרי כמה חודשים נכנסת להיריון, אז יש בזה מידה של חוסר אחריות, את מבינה? אני אומרת את זה ככה אני רואה את זה… זאת זכותה המלאה… יחד עם זאת, אותה מורה אם היא שנה ראשונה אצלי, אני לא אחזיק אותה אחר כך…"
בית הדין קבע כי "הוכח שהמנהלת גיבשה עמדה שלילית כלפי העסקת העובדת. עמדתה השלילית של המנהלת נבעה, בין היתר, מבחירתה של העובדת להתחיל טיפולי פוריות ולהרות בשנה הראשונה לעבודתה".
נפסק שדי בכך שהמנהלת עירבה שיקולים הנוגעים להריונה של העובדת בגיבוש עמדתה השלילית כדי שתתגבש עילת ההפליה, וכך נטל ההוכחה יעבור למעסיק להראות שאין קשר סיבתי בין ההיריון, צמצום משרתה של העובדת וסיום העסקתה.
למרות ההגנה החוקית הנרחבת על עובדות הרות, מגלים מחקרים עכשוויים כי הגנה זו אינה מספקת וכי תופעת פיטורי עובדות הרות הינה נרחבת וחוצת גבולות.
נשים רבות מקבלות יחס מפלה במקום העבודה החל מהערות הנוגעות להריון, דרך התנהגות שגורמת להן לרצות להתפטר או פיטורין מפורשים בשל ההריון.
חשוב לציין כי ממצאי המחקר מגלים כי נדיר שמעסיקים ידווחו כי העובדת פוטרה בשל אפליה מגדרית או ישירות בשל הריונה. העילות המרכזיות שבגינן פוטרו עובדות הרות על פי דיווחי המעסיקים הם: 28% פוטרו כי הוכיחו היעדר יכולות לביצוע העבודה , ב- 25% ממקרי הפיטורים חלו צמצומים בכ"א, בכ- 21% מהמקרים העובדת התפטרה בעצמה ואילו ב- 15%טען המעסיק כי לא ידע שהעובדת בהריון.[1]
נשים משלמות מחיר על "הורותן", מעבר למצב הכלכלי שהורע, נשים חוות ירידה במצב בריאותי, מתח וחרדה המשפיעים על האם והעובר.
בימים אלה של מתח וחרדה, כשהעתיד לוט בערפל, נזקקות נשים אלה ליד מכוונת ומלווה שתמצא את הדרך הטובה ביותר כדי להתמודד מול האיום.
משרדי מתמחה בתחום דיני עבודה, דיני הנזיקין ובטוח לאומי .
אנו נוכל לסייע לך בהשגת זכויותייך.
ניתן ליצור עימי קשר בטלפון 052-8959500, ליאת איצקוביץ עו"ד – משרד עו"ד.
[1] המחקר צוטט ממאמר "הגנה על משרותיהן של נשים הרות" במדינות רווחה, נירית תושב-אייכנר https://employment.molsa.gov.il/Research/Documents/nashimheraion.pdf